Vodič za kupovinu bušilice

Saveti za uklanjanje žargona za pronalaženje prave bušilice

Bušilice su alatne kutije neophodne i za kućne poboljšače i za profesionalce u trgovini. Desna bušilica može se koristiti za bušenje rupa, otpuštanje ili zatezanje vijaka, pa čak i za dletovanje materijala. Kombinujte ovo sa mogućnošću upotrebe na različitim površinama i materijalima. I lako ćete moći da preuzmete različite zadatke i projekte „uradi sam“.

Dostupan je širok spektar bušilica. Naš praktični vodič će vam objasniti sve što trebate znati o bušilicama i pomoći vam da odlučite koja je najbolja opcija za vas. Pre nego što počnemo, odvojite trenutak da razmotrite svoje buduće prioritete bušenja kako biste suzili pretragu.

Kablovski ili bežični?

Bušilice sa kabelom često su lakše od svojih bežičnih rođaka jer nema teških baterija. Ako se odlučite za mrežnu kablovsku bušilicu, moraćete da koristite i produžni kabl. Akumulatorska bušilica pružit će veću mobilnost jer je možete ponijeti bilo gdje bez vuče produžnog kabela iza sebe. Međutim, najmoćniji bežični alati obično su skuplji od njihovih ekvivalentnih kablova.

Bežične bušilice

Bežične bušilice sada pokreću efikasnija, punjiva litijum-jonska baterija. Ova tehnologija omogućava brže punjenje baterije (često za manje od 60 minuta) i duže zadržava više energije. Štaviše, istu bateriju možete koristiti sa drugim električnim alatima iste marke. Pomaže u smanjenju troškova kupovine puno baterija.

Žičane bušilice su ocenjene u vatima. Obično se kreće od 450 vati za osnovne modele do oko 1500 vati za snažnije bušilice. Veća snaga je bolja za bušenje zida. Dok će bušenje u gips karton biti dovoljno manje snage. Za većinu osnovnih kućnih poslova „uradi sam“ dovoljna je bušilica od 550 vati.

Snaga bežične bušilice meri se u voltima. Što je napon veći, bušilica je snažnija. Baterije se obično kreću od 12V do 20V.

Šta ćete bušiti?

Pre ili kasnije ćete gotovo sigurno morati da izbušite zidove. Da biste to uradili, biće vam potrebna bušilica sa dejstvom čekića. Ako želite da izbušite rupe velikog prečnika u zidu, izaberite bušilicu sa žicom sa zupčanikom pri malim brzinama. Ako planirate bušenje različitih materijala-poput drveta, plastike ili metala-trebali biste odabrati bušilicu sa funkcijom više brzina.

Da li želite funkciju uvrtanja?

Ako je tako, potražite bušilicu koja ima promenljivu brzinu ili kontrolu obrtnog momenta i koja je takođe reverzibilna, tako da neće samo zabiti, već i ukloniti zavrtnje.

Vrste bušilica

Možete izabrati nekoliko vrsta bušilica koje mogu otežati odabir prave za zadatak.

Ako sve što želite da uradite je da izbušite male rupe u drvetu i gips kartonu i povremeno zidate, najbolji izbor je bušilica sa dejstvom čekića. Odaberite jedan sa baterijom od 18 V ili najmanje 550 vati za žičani model. Veličina stezne glave od 13 mm bi trebala biti dovoljna – to znači da će trebati dobar raspon burgija do prečnika 13 mm.

Ako želite nešto više od svoje vežbe, morate znati šta oni mogu ponuditi. Da bismo vam pomogli, opisali smo ključne karakteristike svake vrste bušilice i vrste poslova za koje najbolje odgovaraju kako biste mogli da identifikujete koja vam opcija odgovara.

Odvijači za napajanje

Ovi lagani akumulatorski odvijači idealni su za sve one poslove odvijanja po kući. Budući da su bežični, savršeni su za pritezanje labavih vijaka u skučenim prostorima i za brzo sastavljanje ravnog nameštaja. Ovi zgodni mali električni alati pogodniji su i lakši za upotrebu od bušilica. Napredne i obrnute postavke čine ove alate lakim za upotrebu, ali ne mogu izbušiti rupe.

Mašine za bušenje

Ako tražite svestranu opciju koja će se nositi s tim malim poslovima u vašem domu, istražite naš asortiman pokretača bušilica. Ove bušilice ne samo da buše rupe u drvetu i metalu, već deluju i kao pokretači – to znači da mogu da otpuštaju i zatežu zavrtnje koristeći različite burgije i odvijače. Bušilice su idealne za postavljanje polica, vješanje slika i sastavljanje ravnog namještaja.

Kombinovane bušilice

Kombinovane bušilice nude sve iste karakteristike kao i bušilica, ali sa dodatnom funkcijom delovanja čekićem, što je čini pogodnom za bušenje u zid i ciglu. Ove bušilice 3 u 1 čine ih odličnim za sve.

Udarne bušilice

Udarači su prvenstveno teški odvijač za ponavljajuće ili veće projekte odvijanja. Koristi mehanizam udara koji pomaže u smanjenju uticaja na vaš zglob tako što za vas obavlja više teškog posla. Oni su efikasni za zatezanje glava vijaka i matica, kao i za bušenje metala zbog velikog kapaciteta obrtnog momenta. Udarni pogoni su nešto kompaktniji i lakši u poređenju sa odvijačem za bušenje.

Čekić bušilica

Bušilice sa čekićem, poznate i kao udarne bušilice ili udarne bušilice, moćna su opcija pogodna za bušenje tvrdih površina poput betona i zida. Bušilica sa čekićem savršena je za one teže poslove po kući, od postavljanja polica do pričvršćivanja oluka. Više podešavanja obrtnog momenta omogućavaju vam da podesite snagu uz održavanje niskih obrtaja, tako da može napajati tvrde materijale, a istovremeno ograničiti oštećenje površine. Bušilice sa čekićem nemaju uvek funkciju obrnutog uvrtanja, ali imaju udarne bušilice.

SDS čekić bušilica

SDS bušilice imaju iste karakteristike kao i bušilice sa čekićem, ali je delovanje čekića poboljšano funkcijom SDS (obično se naziva sistem prorezanih pogona). Klip koji pokreće burgiju napred i povlači je unazad pokreće udar čekića na ovim bušilicama. Ovo smanjuje trenje i povećava čvrstoću, omogućavajući SDS bušilicama da sa lakoćom probiju najtvrđe materijale.

Specijalne SDS burgije koriste se za uklanjanje klizanja nastavka, kao i za izdržavanje snažne sile udarca čekića. Ove bušilice olakšavaju rad na klesanju i jurenju.

Prekidači i bušilice za rušenje

Dizajnirano za rukovanje lomljenjem tvrdih materijala poput betona, asfalta, opeke i blokova. Prekidači i bušilice za rušenje zadaju snažnije udarce na površinu, a mogu se koristiti i za dletovanje kanala u zidovima i uklanjanje pločica.

bušilice za rušenje

Objašnjene su karakteristike bušilice

Dubinski graničnik: Postavljen sa strane bušilice, graničnik dubine se može podesiti kako bi se osiguralo da rupa koja se buši ne prelazi željenu dubinu. Ova funkcija vam takođe može dati doslednu dubinu pri pravljenju više rupa.

LED koji aktivira okidač: Zgodna funkcija koju treba imati, posebno u mračnim uslovima, je LED lampica aktivirana okidačem koja se automatski pali kada se povuče okidač brzine. Lampica će se automatski isključiti nekoliko sekundi nakon otpuštanja okidača.

Pomoćna ručka: Pomoćna ručka poboljšava sigurnost i preciznost prilikom bušenja. Dodatna ručka se može postaviti sa leve ili desne strane bušilice i pomaže u povećanju sile i kontrole korisnika u poređenju sa upotrebom ručke za pištolj.

Najbolji savet: Razmislite o svojoj udobnosti

Prilikom odabira bušilice, drška bušilice bi trebala biti ugodna za držanje s ergonomskim dizajnom. Uzmite u obzir i težinu bušilice i baterije (ako idete bežično); ne bi trebalo da bude toliko teško da će umor biti faktor.

Funkcija napred i nazad: Upravljači bušilica imaju funkciju unazad, koja vam omogućava da okrenete burgiju ili odvijač napred, kao i unazad. Jednostavno pritisnite prekidač napred/nazad sa strane bušilice. Reverzni način rada je takođe zgodan pri izvlačenju burgije nakon bušenja rupa.

Stezna glava bez ključa: Stezna glava se nalazi na prednjoj strani bušilice i drži burgiju ili zavrtanj. Stezna glava bez ključa znači da možete brzo i jednostavno menjati delove, bez potrebe za dodatnim alatima.

Kontrola obrtnog momenta / promenljivo podešavanje kvačila: Prsten za izbor obrtnog momenta pruža mogućnost podešavanja obrtnog momenta, sile uvijanja koja je potrebna da bi se savladao otpor i zavrnuo na odgovarajuću dubinu. Ako se izabere previše obrtnog momenta, vijak se može zabiti preduboko. Višak snage takođe može prouzrokovati gubitak kontrole i tačnosti, uzrokujući oštećenje radne površine.

Glavni savet: Izbor prave postavke obrtnog momenta

Ako vijak nije u potpunosti odveden kući, a stezna glava i bit odvijača su se zaustavili, to je znak da je potreban malo veći obrtni moment.

Zupčanici: Bušilice sa više od jednog stepena prenosa omogućavaju vam da izaberete različite opsege brzina. Ako je bušilica sa jednim zupčanikom, možete kontrolisati brzinu pomoću okidača za kontrolu brzine. Prekidač za kontrolu zupčanika obično se nalazi na vrhu bušilice.

Integrisana kopča za remen: Oslobodite ruke brzo i jednostavno pomoću integrisane kopče za remen, pričvršćene za bušilicu.

Brzina: Mereno u obrtajima u minuti (RPM). Poznata i kao „brzina bez opterećenja“, ovo vam govori koliko se brzo vaša bušilica rotira. Ovaj broj se prikazuje kao najveća brzina kada bušilica nije napunjena i buši. Neke bušilice vam omogućavaju da promenite brzinu alata (takođe promenljivu brzinu) i, kao i kod obrtnog momenta, to biste trebali da uradite u zavisnosti od materijala ili zadatka koji radite. Mala brzina idealna je za uvrtanje vijaka ili bušenje u mekše materijale poput drveta, dok je veća brzina bolja za bušenje u tvrđe materijale poput kamena.

Tehnologija

Od litijum-jonskih baterija do motora bez četkica, postoji nekoliko mogućnosti koje treba uzeti u obzir pri izboru bušilice.

Litijum-jonske baterije

Litijum-jonske baterije se sada koriste u većini bežičnih bušilica-osim što su sigurnije za životnu sredinu, takođe su lagane i snažnije od starijih baterija.

Litijum-jonske baterije omogućavaju vam da punite bateriju kad god želite, bez obzira na to koliko je puna ili prazna. Osim toga, nemaju samopražnjenje. To znači da ako odložite potpuno napunjeni alat na duže vreme između poslova „uradi sam“ – on će i dalje biti spreman za upotrebu kad god vam zatreba.

Ako ste odabrali bežičnu bušilicu, možda ćete poželeti da uzmete rezervnu bateriju koja će vam omogućiti da zamenite istrošenu bateriju sa onom koja se punila tokom većih projekata.

Motori bez četkica

To znači da je motor bušilice konstruisan tako da smanjuje trenje i stvaranje toplote, što rezultira boljom kontrolom obrtnog momenta i većim brzinama. Izbor bušilice sa motorom bez četkica pomaže u povećanju životnog veka motora.

„Zadrži hladnu tehnologiju“

Erbauer asortiman alata sa litijum-jonskim baterijama može se pohvaliti „Keep Cool Technologi“. Održava baterije hladnim kako se ne bi pregrevale, a rezultat je duže trajanje baterije i produžen vek trajanja baterije.

Alati sa jednom baterijom

Alati sa jednom baterijom napajaju više alata iz istog dometa. Kada dobijete bateriju i punjač, jednostavno kupujete alat da biste proširili sopstveni asortiman električnih alata. Kada u opisu proizvoda vidite „goli alat“, znate da dolazi bez baterije. Različiti alati sa jednim napajanjem baterije štede novac na dodatnim baterijama i punjačima koji vam nisu potrebni. Ako često koristite električne alate, isplati se uložiti u rezervnu bateriju kako bi se vaš projekat kretao.